fredag 3 april 2009

Det oförklarliga sett genom humanismens glasögon.

När kristendom blir betraktad genom humanismens glasögon, blir det som när bokrecensenten talar över en bok om en dansk terrorgrupp. ”Det är som en religiös sekt med en stark ledare och ett övergripande mål”. Humanismen, eller ateismen som den även kallas, har en tendens att förklara det oförklarliga som en defekt i människors beteenden. Förklaringen kommer ur ett överlägset perspektiv, vi som förstår detta och dom stackarna som inte fattat att de är insnärjda av religionen. Detta överlägsna perspektiv kan i politiska sammanhang leda till ett diktatoriskt beteende, vi som har insikten får ta ansvar för de andra.

Så var det detta med timmermannen från Nasaret. Han som påstår att han är Messias, den smorde, den som profeterna talat om. Han som talar om sig själv som Guds son, Gud själv som kom till mänskligheten för att försona människornas synd. Ur humanistiskt perspektiv, många fina tankar, men självfallet en galning som påstår någon som inte är möjligt.

Även aposteln Paulus, som inte värjer sig för de svåra frågeställningarna, konstaterar, om detta inte är sant så är vi de mest ömkansvärda.

Jag konstaterar helt enkelt. Mötet med Jesus Kristus har förvandlat mitt liv. Mötet med Honom innehåller en kraft som upprättar och helar. Detta möte är förunderligt. Livsavgörande. Jag hör tvivlarnas argumentation utan att bli upprörd. Jesus själv sa på korset: ”Förlåt dem för de förstår inte vad de gör”. Den som betraktar Jesu offer genom humanistiska glasögon måste inkluderas i dessa ord.

Kristna debattörer vill ibland åberopa sina mänskliga meriter för att förstärka sitt budskap. Men detta är en omöjlighet. Detta oförklarliga går inte att förklara genom hänvisning till akademiska meriter. Gud torpederade mänsklig visdom genom sitt val av frälsningsväg. Han säger detta själv i Bibeln.

Om nu Guds vägar spränger mänskligt tänkande, så går det fortfarande att med mänsklig forskning följa vad som skett genom historien, på grund av denna Guds väg. Mycket missbruk av Guds gåva, men ändå mer en beskrivning av Guds nåds verk in i mänskligheten.

Men nöj dig inte med detta. Sök mötet med Jesus i ditt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar