onsdag 24 februari 2010

Se Europa från en annan vinkel

Frantz Johansen påpekade att vi inte enbart kan se kristendomens ställning i Europa ur en ensidig synvinkel och konstatera att vi har en kyrka utan väckelse. Över hela Europa har pågått och pågår en väckelse inom den Romerska kulturgruppen. I Östeuropa pågår också väckelse på många platser. Frantz hade varit verksam och var verksam i sådana grupper.

Även i våra nordiska kyrkor finns invandrargrupper som är mycket levande församlingar och det finns grupper som räddats från missbruk, där man känner till att en levande Jesus är svaret.

Så när jag nu ska gå in i en förnyad bönetjänst för Europa så vill jag inkludera allt som redan hänt och allt gott som finns i olika kristna sammanhang. Jag är helt övertygad om att den kommande väckelsen går rakt igenom alla kyrkor och organisationer. Det kommer att urskiljas vilka som inte bryr sig om att ha olja i lamporna och vilka som önskar var beredda på Kristi återkomst, med lysande lampor.

De som önskar brinna kommer att söka sig till varandra och öppna sin dörr för Jesus, och de kommer utan att fundera på kyrkogränser fira måltid med mästaren. Vad jag då talar om är texten i Uppenbarelseboken:

14 Skriv till församlingens ängel i Laodicea:
  Så säger han som är Amen, det trovärdiga och sannfärdiga vittnet, upphovet till Guds skapelse: 15 Jag känner dina gärningar. Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm. 16 Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall, skall jag spy ut dig ur min mun. 17 Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken. 18 Jag råder dig att av mig köpa guld som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med, så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med, så att du kan se.  

19 Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig. 20 Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.  

21 Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron. 22 Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar