söndag 28 juni 2009

En affisch i Simrishamn


Två män och en kvinna i
livsstilsreklam från RFSU


När jag var ung spelade jag i Filadelfia i Stockholms blåsorkester. Vid ett tillfälle spelade vi vid ett demonstrationståg där Lewi Pethrus gick i täten och där det fanns skyltar typ PORNOGRAFIN ÄR MORALENS DÖDGRÄVARE. Detta var embryot till att KDS, senare KD, bildades.

Jag läste i en tidning häromdagen om några unga kristna tjejer som sa vi väntar med sexdebuten. Synen på sexualitet har förändrats mycket sedan min ungdoms demonstration. Tjejerna som väntar med sexdebuten är numera undantag.

Bilden i vinjetten är en propagandabild från RFSU. Ytligt sett handlar den om att skydda sig genom att använda kondom, men djupare sett är det en livsstilsreklam som förhärligar sexuella relationer kors och tvärs, oavsett kön. Helt enkelt sex som egoistisk upplevelse.

En fråga som ställs i dag är den egoistiska frågan: Passar denna människa mig så att jag får det jag vill ha.

Så långt som öster är från väster så långt är denna livsstil skild från de vägar Gud visar oss som bra vägar för människan att leva i harmoni. Den sexuella spänningen kan driva människor till handlanden som spolierar möjligheten till ett harmoniskt liv. Som all synd innehåller den en lögn som drar iväg och förleder, en sanning som hinner ifatt och drar ner. Hos Gud finns en sanning som bär.

Mitt eget liv innehåller uppbrutna äktenskap och när jag mötte Gud på nytt blev det viktigt att inför honom erkänna äktenskapsbrott och ta emot förlåtelse för att leva ett nytt liv. Min egen erfarenhet är att den helige Ande är mycket känsligt för hur jag förhåller mig till den sexuella synden. Till och med till det som bara finns i tankarna. Jesus talar också om detta i bergspredikan.

För en levande gudsrelation finns inga kompromisser. Gud använder bilden av ett äktenskap för att beskriva relationen mellan sig själv och människorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar