onsdag 1 juli 2009

Mitt i välfärden

En sommarlunch
i Kungsträdgården, Stockholm






I går njöt vi av sommaren i Stockholm. I Kungsträdgården tog vi en lättare matbit och kopplade av i skuggan av ett träd. Vid grannbordet på restaurangen satt det två kvinnor och samtalade. Vi satt så nära att vi inte kunde undvika att bli delaktiga. Den ena kvinnan talade om det kök hon ville inreda och allt skulle vara i vitt, till och med en bänkskiva av vit granit. Under tjugo minuter utvecklade hon detta.

Jag har varit inne på detta tema tidigare. Vad som blir viktigt för människor under en välfärdskultur.

I gamla testamentet i Bibeln beskrivs hur Israels folk pendlar mellan att söka Gud under svåra tider och gå sina egna vägar när de sedan lever i den välsignelse som Gud gett. Då kommer avgudarna fram i olika former. Samma förhållande gäller för Sverige i vår tid.

Vi lever i förlängningen av den välsignelse som väckelsens genombrott i mitten av artonhundratalet (och framåt) skapat och vi lever i ett välfärdssamhälle som vänder Gud ryggen. Vi fokuserar på karriär, inredning, mat, vin, umgänge och sex. Några ger upp och ramlar ut i missbruk av olika slag. Olika typer av tankekonstruktioner fångar upp och leder oss till handlande som vänder sig mot Gud.

Företeelser som i sig själva på intet sätt är negativa, tvärtom är de positiva, blir negativa när de kommer att fylla det utrymme som egentligen är avsett för gudsrelationen. Om vi har ett tomt hål där Gud borde vara, så fylls detta tomrum lätt av allt möjligt annat. Men inte klarar dessa saker att ge oss harmoni utan vi fortsätter att längta efter Gud. Vid hunger och törst kan det vara svårt att urskilja vad det är som saknas. Vi känner att en brist finns och vi försöker fylla den.

”Var och en som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv.” Johannesevangeliet 4:13-14

Jag tycker att jag känner igen vandringen tillsammans med den helige Ande i detta bibelord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar