torsdag 11 juli 2013

Gud är kärlek

När apostens Paulus skriver Första Korinterbrevets trettonde kapitel så är det som om profetisk inspiration lyfter honom till en högre poetisk nivå. Kapitlet citeras gärna i samband med bröllop och det med all rätt.

Men de viktigaste signalen är till den kristna församlingen. Denna signal, att ingen förkunnelse, inget handlande har något värde. om det inte framförs med kärlek. Hela det kristna budskapet grundar sig i Guds enorma kärlek till människorna. Jag kan ha hur rätt som helst i min förkunnelse, men sakna kärlek. Då är den totalt värdelös.

Den kristna församlingen har alltid varit segrande när den är fylld av kärlek. Så lätt tvingar orden människor in i konflikter. I Jakobs brev lyfts detta fram.

Vi begår alla många fel. Om någon inte felar i sitt tal, är han en fullkomlig man som också kan tygla hela sin kropp. När vi lägger betsel i munnen på en häst för att han skall lyda oss, styr vi också hela hans kropp.  Se också på fartygen som är så stora och drivs av hårda vindar. Ändå styrs de dit rorsmannen vill med ett mycket litet roder.  Så är också tungan en liten lem men kan skryta över stora ting. Tänk på hur en liten eld kan antända en stor skog.  En sådan eld är tungan, en värld av ondska bland våra lemmar. Den smutsar ner hela vår kropp och sätter tillvarons hjul i brand och är själv antänd av Gehenna.* (Jak 3:2-6)

Bibelns undervisning stryker inte alltid medhårs, därför är det så viktigt att den som framför budskapet står med båda fötterna i, ja har hela kroppen omsluten av, den stora kärlek som beskrivs i första Korinterbrevets trettonde kapitel.

Bibelns undervisning handlar om ditt eviga väl och det är den viktigaste undervisning du kan möta i denna värld. Den för dig fram till en relation med en Gud som själv bereder den relationen. Gud är inte bara kärleksfull. Han är kärleken. 

1 kommentar: