tisdag 16 juli 2013

Från frestelse till seger!

När Jesus började den verksamma delen av sitt liv, så skedde detta i och med att  döparen Johannes döpte Jesus i vatten och Guds själv fyllde Jesus med helig Ande. Så började den vandring som Han var kallad till. Kallelsen var Han medveten om tidigare, det visar bibelstället om Jesus besök i templet vid tolv års ålder.

Jesus kom för att bana en ny väg för mänskligheten. Det första som hände, efter den triumferande starten, var att Jesus fördes ut i öknen för att frestas av Satan. Varför?

Av samma skäl som Jesus föddes som ett litet värnlöst barn. Gud själv tog plats i mänskligheten för att uppenbara en väg till gudsrelation. Trons väg.

Jesus sa att en tjänare inte är förmer än sin Herre:

Kom ihåg vad jag har sagt: tjänaren är inte förmer än sin herre. Har de förföljt mig, skall de också förfölja er. Har de bevarat mitt ord, skall de också bevara ert ord.(Joh 15:20)

Din vandring med Jesus kan komma att ha samma ingredienser som Jesus liv, du är kallad att följa Honom som lärjunge.

Som sagt, Han fördes ut i öknen för att där frestas. Satan ville få Honom att hoppa från tempelmuren, för att därmed bevisa att Gud har omsorg om sin utvalde. Jesus valde att inte hoppa på Satans kommando. Han visste att Guds omsorg var större än provokationen. Satan lovade Jesus all makt på jorden om Jesus underordnade sig Satan. Men Jesus visste att Han var kallad till att besegra Satan, inte att underordna sig honom. I allt hänvisade Jesus till skrifterna, till Guds ord.

Den enskilde kristne, lika lite som kyrkan/församlingen, kan underordna sig världen krav. Kyrkan ska inte vara som ett dresserat djur på cirkus, som hoppar när kommandot kommer, när piskan viner. Det djur som länge gått i dressyr, märker inte att det hoppar på kommando, det lyder av vana, men vi är kallade att gå Guds väg.

Vi har föredömen i de tre män som av en historisk potentat dömdes till att brännas i en het ugn. Läs här: Då svarade Sadrak, Mesak och Abed-Nego kungen: "O Nebukadnessar, vi behöver inte svara dig på detta.  Om det blir så, är vår Gud, som vi dyrkar, mäktig att befria oss ur den brinnande ugnen och att befria oss ur din hand, o konung.  Men om inte, så skall du veta, o konung, att vi ändå inte dyrkar dina gudar och att vi inte vill tillbe den staty av guld som du har låtit ställa upp." (Dan 3:16-18)

Kyrkans väg är trons väg, inte underkastelsens väg. Den är en orubblig väg i kärlek och seger.

När Jesus frestelseperiod var över så kom änglarna och betjänade Honom. Sedan började Hans tjänande väg, Hans segrande väg.

För mig och dig gäller att låta oss bli fyllda av den helige Ande. Till seger över frestelsen, till att betjäna människorna och till att segra tillsammans med vår mästare och Herre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar