lördag 21 mars 2009

Vi behöver fler Karmel!

Profeten Elia utmanade avgudaprästerna på berget Karmel. En envig som var helt beroende av att Gud skulle bekräfta sin makt. Ett under av den sorten som inte kunde förklaras bort och som fick Israels folk att återvända till Gud. (1:a Kungaboken 18:20-40)

Under första delen av nittonhundratalet fanns en fyrtioårig missionär verksam inom Holländska reformerta kyrkan i Sydafrika. Hans namn var David Pypers. Han var verksam bland människor av indiskt ursprung i Sydafrika.

Till denna grupp kom en teolog från Indien som helt förkastade Jesu gudom och som fick många att ställa sig frågande till David Pypers undervisning.

David inbjöd teologen på en duell och detta fick mycken publicitet. Han hyrde in stadion och trettio tusen besökare kom dit. Inför denna skara talade först teologen och framställde kristendomen som ett falsarium sedan talade David Pypers lika lång tid.

Efter detta förklarade han nu har vi talat lika länge men det finns bara ett sätt att bevisa vad som är riktigt, Jesus själv måste uppenbara sig.

David frågade efter någon bland åhörarna som förklarats obotligt sjuk. En kvinna kom fram och flera läkare, bland dem hennes egen läkare, förklarade sjukdomen som obotlig. Sedan bad David och kvinnan blev helad inför allas ögon.

Teologen blev arg och förklarade helandet som en bluff som inte skulle hålla över tiden, men ingen lyssnade på honom och helandet kunde sedan följas upp som bestående. Tilläggas kan att David Pypers fortsatte som missionär men inte som ”helandepredikant”. Han fick dessutom kritik från sin egen kyrka för att han hade agerat utan synodens tillstånd.


Vi känner väl igen detta med otrons teologer utanför och dess värre även inom kyrkorna. Skulle jag våga agera som David Pypers? Jag darrar inför denna fråga, men visst behöver vi fler Karmel i vår tid.
- - - - - - -
Källa ”Man kallar mig Mr Pingst” av David du Plessis sidan 100-103.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar