onsdag 9 oktober 2013

Demokratins kärna

Värt en eftertanke
Demokrati är en känslig historia. I grunden handlar det om att olika gruppers värderingar balanseras mot varandra.

Folkets flertal bestämmer vilken politik som ska gälla. Men om majoriteten förtrycker minoriteten så uppstår "demokratisk diktatur".

En svensk socialdemokratisk riksdagsman hade i sin visdom kommit fram till att vi nu vet vi att Gud inte finns, så nu kan vi avskaffa kristendomen i våra beslut.

Det avsåg ett visst område, men bara dumheten att argumentera så är en spegelbild av demokratins balansgång.

En grupp anser sig stå för "hela sanningen" och andra som inte delar dessa värderingar passar inte in i "vårt demokratiska samhälle". Sug på orden vårt demokratiska samhälle.

Vårt demokratiska samhälle reducerar demokratin. I ett demokratiskt samhälle kan finnas grupper som inte delar majoritetens värderingar. I "vårt demokratiska samhälle" hänvisas dessa människor till en gråzon utanför samhället.

I tidningen Dagen tycker en jobbcoach att kristna bör ligga lågt med sin tro vid kontakten med det företag där man önskar anställning.

Det svenska samhället har en lång tradition att vara ett "en-åsikts-land". Så här tycker vi i Sverige. Dessutom tycker vi så bra att vi kan vara ett samvete för hela världen.

Coachens rekommendation grundar sig säker på en korrekt bedömning, men den är samtidigt är det en viktig signal om sakernas tillstånd i nationen.

I det gamla Sverige lydde man kung och annan överhet. När väckelserörelserna på artonhundratalet bröt fram så hamnade företrädarna i fängelse. Att ha åsikten att dop skulle ske genom ett beslut i vuxen ålder och genom nedsänkande i vatten var tillräckligt för att hamna på fästning. Celldörren finns fortfarande kvar i Vallersvik på Sveriges västkust.

Väckelserörelse, nykterhetsrörelse och arbetarrörelse växte fram vid samma tidpunkt.

Nykterhetsrörelsen växte fram därför att supandet var ett nationellt problem. Arbetarrörelsen växte fram därför att den ohämmade kapitalismen förtryckte människor. Artonhundratalets väckelse kom som ett svar på religiöst förtryck och förfall inom kyrkan.

Hur ser det ut i dag? Har du ställt dig den frågan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar