lördag 6 mars 2010

Världsbönedagen

I går firade vi Världsbönedagen i vår kyrka. I gemenskap med andra kyrkor. En av våra medlemmar, Birgit Petersson, bär visionen om denna bönedag inom sig och har varit motorn för att vi ska vara en del av denna mäktiga manifestation.

Årets böner var formulerade av kvinnor från Kamerun i västra Afrika.

Det var många starka formuleringar och i grunden handlade bönerna om att i glädje och tacksamhet ta emot livet som en gåva från Gud. Samma sol som väcker en del av världen till arbete, låter en annan del av mänskligheten gå till kvällens vila. 

I Kamerun anses inte en ung flicka värd att investera i eftersom denna investering inte gynnar den egna familjen utan den kommer att gynna den man hon kommer att gifta sig med. Detta synsätt skapar ovärdiga handlingar. Kvinnorna i Kamerun hade bland annat valt ett exempel ur Apostlagärningarna där Paulus befriar en slavflicka från en spådomsande och därmed krossar ägarnas möjlighet till stora förtjänster.

Egoistiska perspektiv dominerar en värld där rika nationer lever på lånade pengar för att fortsätta att vara i ett välstånd. Skrapar man bort den välpolerade ytan på världens ledare så finner vi dessvärre inte så många stora män och kvinnor med bärande visioner, utan vi finner mycket egoism och samma snäva tänkande som kvinnorna från Kamerun avslöjar i sin "värld".

Feminismen anser sig vara lösningen på detta men jag betvivlar detta. Att byta ett snävt perspektiv mot ett annat lika snävt tror jag inte är en lösning på världens problem.

Vågar vi se på vår värld med öppna ögon? Vågar vi låta våra liv lämna egoismens fängelsekedjor?

I den takt vi i vår församling varit beredd att stödja olika behjärtansvärda ändamål utanför vår egen församling. I denna takt har välsignelse kommit vår församlings egen ekonomi till del.

Generositet skapar välfärd. Egoism samlar kortsiktigt på hög, men denna hög kommer att mögla och bli obrukbar eftersom frisk luft saknas. Jag ber om rättfärdiga förvaltare av denna Guds värld, så att Guds välsignelser rikt ska flöda till alla.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar