fredag 13 september 2013

Ingen "autostrada-väckelse"

Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt, då han ju lyssnar tåligt till dem?  Jag säger er: Han kommer snart att skaffa dem rätt. Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna en sådan tro på jorden?" (Luk 18:7)

Denna bibelvers  kommer efter liknelsen om den orättfärdige domaren som ger en änka rätt eftersom hon är så envis och annars skulle vara en plåga i hans liv.

Jesus ifrågasätter inte här att Han ska finna tro vid sin återkomst. Men ska Han finna en "sådan tro"? En tro som ropar efter rättfärdighet, dag och natt. 

Jag tycker mig uppfatta två tydliga strömningar i vår tid, i vår del av världen. En "kyrkopolitisk" strömning som vill anpassa trossatserna till "den moderna människan" och en gräsrötternas längtan efter Guds helighet och beröring. Säkert är allt inte fullt så svartvitt.

Gräsrötternas längtan påminner om det Jesus efterfrågar i den citerade bibelversen. Denna längtan är starten på den väckelse som är på gång. 

I tidningen Dagen såg jag en sammanställning av vart olika intressegrupper i kyrkovalet önskar föra den Svenska Kyrkan. En viss trötthet infinner sig när jag läser om alla mänskliga strävanden. Intressantare är vad Gud vill göra genom den Svenska Kyrkan och om det finns (visst finns det) människor som vill gå Hans väg.

Väckelsen som är på gång blir ingen "autostrada-väckelse". Någonting som sker utan besvär för oss kristna. Det blir en väckelse som prövar sanningshalten i vår tro. Genom svårigheter kommer vi att föras samman. En strid pågår och den kommer att bli allt intensivare. Men segern är redan vunnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar