måndag 19 april 2010

Synd och straff

Den svenske golfaren Alex Noren kom i helgen i en situation där han var osäker på om han rubbat bollen oavsiktligt eller inte. Tydligen såg ingen annan händelsen så han kunde struntat i saken. Men han ville inte leva med känslan att han kanske fuskat, så han tog ett pliktslag. Efter detta spelade han mycket bra och gjorde tre birdies i rad (ett under idealresultatet) på kommande hål. Med lugnt samvete var kan skärpt. Ett pliktslag kostar tusenlappar i proffsgolfen. Hade han struntat i plikten hade han troligen grunnat över detta i stället för att spela bra golf. Så sammantaget vann han på sitt beslut hävdar jag.

Ordet synd leder tankarna till "syndakatalogen" för de som växt upp frikyrkligt i min generation. En praktisk lista som fanns oskriven och talade om vad som var rätt och vad som var fel. I alla fall vad omgivningen tyckte och därför kunde ett "perfekt" levnadsmönster visas upp. Den som visade upp något annat kickades ut ur församlingen. Som om det vore nog att visa upp något.

Den som vill få bort syndakatalogen från medvetandet talar då om att ordet synd i Bibeln betyder att man missar målet och kan "leda i bevis" att det är ungefär som en bågskytt som inte träffar rätt på tavlan. Det är bara att försöka igen så kanske man träffar rätt.

Men det handlar inte heller om detta. Det handlar om att missa avsikten med livet i dess djupaste mening. Skapad till gemenskap med Gud. Synden är som en kraft som vill driva oss bort från Gud. Synden fanns i världen innan människan och bestod av ett uppror i den andliga världen. Människan har frihet att välja bort synden men har begränsade möjligheter till detta. Tänk då på hur en människa formas om den som barn utsätts för övergrepp av olika slag eller om den kommer in under drogers påverkan. På det personliga planet hur lätt hade det inte varit att fatta beslut som gjort mig till brottsling under den tid jag var verksam inom finansvärlden.

Syndens karaktär är egoism. Om det inte finns en Gud kan det väl vara detsamma om mitt livsmål är att förse mig så gott jag kan på alla vis jag kan. Eller......

Vi tycker inte detta är OK. Det beror på att vi har en samvetets lag inbyggd i oss och detta för att vi är skapade till gemenskap med Gud. Väljer vi medvetet en väg skild från Gud så väljer vi att missa målet, avsikten med hela tillvaron. I sådana medvetna uppror kommer andra lagar att gälla men inte harmoni och frid. Hells Angels skapar egna lagar fokuserat på onda gruppmål och lever därigenom upp tills sitt namn. Det var änglar i uppror mot Gud som startade processen.

Människosonen, Jesus, har rätt att förlåta synd och upprätta människor. Detta innebär att efterskänka straffet för synden och att återföra människan till den plats där den ska vara. I gemenskap med Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar