fredag 23 april 2010

Den mest kända bibelversen och dess fortsättning

Den mest kända versen från Bibeln finns må hända i Johannesevangeliets tredje kapitel.

16 Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.

I bland fortsätter man att läsa även kommande vers.
18 Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.
Mer sällan kommer ytterligare verser med.

19 Och detta är domen: ljuset kom till världen och människorna älskade mörkret och inte ljuset, eftersom deras gärningar var onda. 20 Ty var och en som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. 21 Men den som lyder sanningen kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud.

Alla dessa ord kommer från Jesus och sägs i ett sammanhang. Som jag läser det säger Han: Allt är av nåd grundat på Guds kärlek. Det finns en räddning tillgänglig, grundat på tron på att Jesus är Guds son.
Jesus hotar inte i denna text med ett helvete. Han talar om att domen är att vara skild från Gud därför att människan inte vill få sin mörka sida upplyst. Han talar om ett val där frälsningen för in oss på ljusets väg. Han talar inte om en nåd om vi väljer bort Honom och inte om ett liv med Honom där livet fyllt av mörkrets gärningar. En ny väg börjar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar