måndag 16 april 2012

Mer stelbent än Gud?

När jag tänker på hur Gud förhåller sig till människan så slår det mig hur långt Han är beredd att gå för att komma människorna till mötes.

Gud ville vara nära sitt folk Israel. När folket ville låta sig styras av en kung som alla andra folk, så gick Gud dem till mötes. Genom profeten Samuel varnade Han dem för vad kungamakt innebär, sedan gick Han dem till mötes. En kung smordes men Gud väntade sig fortfarande att relationen mellan människa och Gud skulle fortsätta även om en kung kommit in i maktfältet. Historien visar att Guds varning var befogad. Kungamakten kom att skapa mycket lidande.

Sedan ville människan bygga ett tempel till Gud. Kung David stördes av att hans palats var så stort, medan Guds tabernakel var betydligt mindre. Gud som var den som gett kung David all välsignelse omtalade att Han inte behövde någon yttre bekräftelse. Davids son, Salomo, fick sedan tillstånd att bygga templet.

Var templets byggande grundat på människans önskan att ha en lika betydande religiös samlingsplats som sina grannarna?

I vilket fall så engagerade Gud sig i byggandet och fyllde templet med sin helighet vid invigningen.  Han som inte ryms i en byggnad, lät byggnaden bli sin boplats och ett centrum för nationens gudstjänster under lång tid.

När det nya förbundet kom till stånd bröts förhänget till det allra heligaste itu och vårt allmänna prästerskap under den helige Andes ledning började. Men även nu gäller att Gud söker det som är viktigast för Honom; relationen med människan och Han accepterar teologi som inte är klockren om hjärtats samband finns.

Våren kommer utanför mitt
fönster. Gräset väntar när
jag skrivit färdigt.
En allvarlig sak för vår tids församlingsledningar är att Gud aldrig går förbi ledarskapet, men välsignelsen kan komma att vandra nya vägar om de gamla stängs. Dock lämnar Han inte den gamla gemenskapen i sticket utan vill ständigt förnya.

Det finns en gammal historia om pingstförsamlingen som i sina stadgar hade en paragraf, att i händelse av Kristi återkomst så skulle kyrkolokalen övergå till den lokala missionsförsamlingen. Historien är tillspetsad, men talar om hur lätt andligt högmod kommer in i bilden.

Jag vet inte om det någonsin funnits ett kristet sammanhang med en fullkomlig teologi. Tror du att du är bärare av den fullständiga sanningen så är varningsflagg för sekt på plats.

Gud söker rättfärdighetens samvaro med dig och mig och vad Han kräver är att vi söker rättfärdighetens väg. Han vet att vi är helt beroende av Honom för att vandra den. Frälsning till rättfärdighet, rättfärdighet genom tro. Och den helige Andes hjälp att sedan vandra denna väg.

När människor blir frälsta runt om på vårt jordklot så förvandlas de inte till kopior av varandra utan Gud låter dem, i sin kultur, vända sina ansikten mot Honom och många olika dialekter uppstår, men alla med djup gudsgemenskap.

Tro dock inte att denna Guds önskan att gå människan till mötes innebär att Han accepterar synden. Du och jag måste böja oss till omvändelse. Då flödar Guds kärlek över oss, för då kan vi ta emot den.

Gud ser på oss med samma värme som en förälder ser på sina barn under deras utveckling. Vid en viss ålder tror ofta barnen att de vet bättre än sina föräldrar, men det brukar gå över med åren;)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar