lördag 10 mars 2012

Inympad gren kan aldrig bli stam

Se framför dig ett olivträd. Tänk dig att en gren ympas in någonstans på stammen. Grenen växer till och blir mycket kraftig. Kanske växer den till mer än stammen, men blir den någonsin stam? Trädet blir möjligtvis oformligt, men den inympade grenen blir aldrig stam.

På bilden många slags träd, även olivträd, i en paradisisk dal vid Istan i Andalucien.

Vid en konferens i Betlehem kommer ersättningsteologin åter i fokus. Någon talare säger att det inte är ersättningsteologi, utan "fullkomnandeteologi" (mitt utryck).

Bibeln talar om oss hednakristna som en inympad gren på Israels stam. Något annat kan vi aldrig bli. Församlingens tid (med både judar och hedningar) börjar på pingstdagen i Jerusalem och pågår fortfarande, fram till uppryckningens dag.

Efter denna dag återgår huvudlinjen med Israel och allt som sker är koncentrerat runt detta land. Många profetior i både gamla testamentet och nya testamentet talar om detta. Det står att alla nationer ska vända sig mot Israel, men att Gud ska strida för Israel. En tid av stort lidande.

Jesus har sagt att lagen fullkomnas i och med hans offer på Golgata men han har inte sagt att Guds löften till Israel har tagits tillbaka. Det historiska skeendet att Israel återuppstått som nation bekräftar att profetiorna har en relevans.

Se upp kära kristna syskon så att ni inte hamnar i gruppen av motståndare till Guds plan för Israel. Jesus själv var övertygad om skriftens tillförlitlighet och då talar vi om gamla testamentet, för något annat fanns inte på Jesu tid. Löftet till Abraham kom att omfatta oss alla genom Kristus, men fortfarande är Abrahams barn stammen och vi hednakristna inympade.

Professor Gary Bugge får säga vad han vill i Betlehem. Det ändrar inte Guds plan.

Jag har märkt en tilltagande antisemitism i Sverige och i vissa grupper av kristna ett tilltagande motstånd mot Israel. Att det uppstått problem även av moralisk karaktär i den komplicerade situationen i Israel ändrar inte på vårt ställningstagande att bejaka Guds planer och att välsigna Israel.

Den norske pastorn Emanuel Minos uppmanade mig vi starten av min hemsida "bonehuset.se", att uppmana alla kristna i Norden att be för Israel. Säg åt dem att BE FÖR ISRAEL!
---------------------
Fotnot: hedning är i urkyrkan och bibliskt språkbruk en beteckning på en person som inte är jude. Därav kommer ett uttryck som hednakristen på den som är kristen utan att vara jude. (så långt Wikipedia).


Ersättningsteologi  är läran att den kristna kyrkan övertagit det judiska folkets roll som Guds egendomsfolk


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar