onsdag 7 mars 2012

Att ödmjuka sig inför Herren

Läs "saligprisningarna" i ett sammanhang med uppmaningen att vara "jordens salt". Så ser texten ut: (Matt 5:1-16)

När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Då började han tala och undervisa dem:
 Saliga är de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket.
 Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade.
 Saliga är de ödmjuka, de skall ärva jorden.
 Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, de skall bli mättade.
 Saliga är de barmhärtiga, de skall få barmhärtighet.
 Saliga är de renhjärtade, de skall se Gud.
 Saliga är de som skapar frid, de skall kallas Guds barn.
 Saliga är de som blir förföljda för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket.
 Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er.

Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor.Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.

När jag läser texten så här, inser jag att det är genom att vara ödmjuk inför Gud, och låta Honom forma min karaktär, som sältan i saltet finns kvar. 

Visst kan det kännas inspirerande när man hör ett kaxigt tal om "hur salt" en människa beskriver sig vara och vilka resultat den människan uppnår i Guds rike. Kanske ge ut en tidning som beskriver de egna resultaten.

Samtidigt tänds i mig en varningssignal. De stora väckelserna har kommit när människor ödmjukat sig inför Gud. 

"Var ej försagd sade Herren till Josua" låter en sångtext. Och det går att vara tydlig, oförskräckt och samtidigt ödmjuk genom att vi inser att all kraft kommer från Herren. Vi får vandra i den kraften på ett tydligt vis genom Hans nåd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar