lördag 17 november 2012

Människan vs politiken

Inför kommunistpartiets konvent hör jag i TV den åldrade kinesiske advokaten uttala sig om människans frihet i Kina. Vid ett annat tillfälle hör jag en amerikansk kristen uttala sig om minskad frihet  i USA. I Ryssland bjuds vi på en manipulerande politik av president Putin. Rysslands majoritet verkar vilja välja vad de tror är starka män. Inte längre bort i historien än min vän Max Safirs liv, har vi Adolf Hitler som förför en stor del av en nation till ondska.

Max Safirs liv har nu blivit en bok "Bäste herrn låt mig få leva". XP Media ger ut den. Köp detta gripande nutidsdokument.

Hur tänker i Sverige den unge politiker eller politiske tjänsteman som vet "hur allt ska vara". Tänker den på avvägningen mellan samhällets ansvar och människans frihet? Vem har ansvar för barnets uppfostran, samhället eller föräldrarna?

Barn kan fara fruktansvärt illa med skadade föräldrar. Ett helt samhälle kan fara illa under skadade politiker. Eftersom man i ett manipulerat samhälle knappast upptäcker sitt eget förtryck, så kan det inte vara lätt att upptäcka det subtila förtrycket i det till synes öppna samhället.

En svensk politiker skriker ut sin fördömelse över en politiker från en annan del av den europeiska unionen. Bort, bort, bort. Han har felaktiga värdering vad det gäller abort. Han får inte finnas i vår europeiska politik. Inser denna svenska politiker att hon balanserar på demokratins svärdsegg. Vet hon vad folkets majoritet i Europa anser i abortfrågan?

Inte det att hon har sin åsikt och förfäktar den. Nej detta att motståndarna inte ska få ha sin plats i politiken. Demokrati är en skir planta som måste vårdas. Men "har man rätt" så måste väl alla andra anpassa sig till detta.

I Sverige kallas med svepande ord stora delar av USA:s kristna för den amerikanska högern. Även jag kan ha invändningar mot viss argumentation inom amerikansk politik. Men deras rädsla för att samhället ska ta över och styra våra värderingar är fullt berättigad. Det ser jag i mitt eget samhälle, det ser jag har varit ett problem i många samhällen genom historien.

Max Safir var som liten judisk pojke i Polen före andra världskriget helt utsorterad. Nitton år gammal lämnade han koncentrationslägret med en vikt av 21 kilo. Han tillhörde de som med sin invandring till Israel lade grunden för en ny nation. Även om han kom att leva större delen av sitt liv i Sverige.

I sig hade han att hantera hur han skulle leva efter all den ondska han mött i sitt unga liv. Lång tid ville han inte tala om detta, men sedan talade han dess tydligare och visade många i barn i svenska skolor och svenska politiker från olika läger, han visade på ondskans ansikte i modern historisk tid.

Må vi vara vaksamma för behovet av människans frihet. Må Gud hjälpa oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar