tisdag 19 oktober 2010

Den underjordiska, jordiska eller övernaturliga kyrkan.

Den människa som fått ett personligt möte med Jesus till frälsning kan inte kompromissa om sin tro!

Däremot kan den människa som mött kyrkans förkunnelse och tagit ställning till denna förkunnelse överväga och kompromissa. Det intellektuella förhållningssättet ger utrymme för många överväganden.
Vår förkunnelse måste vara trovärdig har jag hört som argument och detta är givetvis sant, men ett mänskligt övertygande om ett övernaturligt förhållningsätt kan lätt bli skevt.

I grunden handlar det trovärdiga om närvaron av den helige Ande. När Han är närvarande och övertygar så vet den människa som kommer in i rummet att här pågår något som är sant. När människor tar ut turerna och försöker vara andliga så inträffar inte samma övertygande atmosfär.

Den västerländska kulturen är mycket präglat av traditionen från det antika Grekland. Denna tradition handlar om att i tänkandet bli övertygad. Även om jag vet att den engelska författaren C.S. Lewis kom till tro genom ett logiskt resonemang och att detta resonemang fått stor betydelse, så är det intuitiva mötet, eller mötet genom den helige Andes beredning det vanligaste mötet med Jesus.

Genom logik kan Guds existens bevisas men mötet med Jesus som frälsare är ett personligt möte. Detta möte leder till insikt om syndens destruktiva verkan i det egna livet och en glädje över att Jesus genom ett ställföreträdande offer tagit bort mina synder och till en glädje över detta faktum. Mötet med heligheten från Gud skapar längtan att vara i denna helighet.

Att den frälste aldrig kan kompromissa om sin tro leder till att denne ibland måste vara underjordisk genom att det inte finns utrymme för den kristna tron i samhället. Den underjordiska kyrkan blir en förändrande kraft och det slutna samhället öppnas för eller senare genom gudomlig kraft.

När kyrkan accepteras möter den frestelsen att bli jordisk eller värdslig, d.v.s. anpassa sig till den rådande värderingen. Men eftersom det personliga mötet med Jesus är övernaturligt så kan den som vill vara kvar i denna relation aldrig kompromissa om sin tro. Kyrkan ska vara ett salt i förruttnelsen och den övernaturliga kyrka är alltid omskakande. Så håll i er, Herren är på gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar