lördag 8 maj 2010

Gardell är en auktoritet

Gardell är en mycket kunnig person och en auktoritet i det ämne han är specialist på, nämligen Jonas Gardell. Jag tror man måste se hans undervisning om Jesus i det perspektivet. Allt utgår från Jonas tankevärld och denna värld innehåller många krumsprång och funderingar.

Visst kan dessa tankar vara underhållande i ett avslöjande av den mänskliga naturen men de saknar all relevans till en tolkning av Jesus. Jag har tidigare hänvisat till sagan om kejsarens nya kläder och utropet "Kejsaren är naken".

En slags "nakenhet" ingår i Gardells berättarstil men den stora frågan är varför så många tar till sig Jonas tankar som vishet. Där kommer utropet till sin rätt; upptäck att det handlar om Jonas Gardell själv låt tankarna vara vad de är, krumsprång för att väcka uppmärksamhet. Se mig, Jonas Gardell, det är viktigt att jag syns.

Pastor Holger Nilssons uppmaning till bokbål av Gardells Jesus-bok var inte så vist. Att rensa ut böcker av tveksamt värde är helt OK, men det finns pappersåtervinning. Och beslutet om att rensa ut tillhör individen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar