tisdag 17 december 2013

Om Sodom varit en demokrati

Om Lot sägs det i Bibeln att han var en rättfärdig man. Han levde i ett samhälle som var mycket orättfärdigt i Guds ögon. Så orättfärdigt att samhället kom att förgöras.

Lot fick ta ansvar för sitt eget handlande i den miljö där han fanns. Det blir väl som det apostlarna sa inför stora rådet, detta "att lyda Gud mer än människor". Ett uttalande som i vårt grannland Finland kom att väcka uppmärksamhet, när det framfördes i modern tid.

Om Sodom varit en demokrati av det slag där majoriteten kräver underkastelse från minoriteter. Då hade Lot hamnat i än större problem och kanske hade han tvingats att flytta från staden för att inte tvingas att sälja sin själ. Jag menar långt innan han leddes ut ur staden av änglar.

En troende människa kan aldrig tvingas att göra ställningstaganden som kränker tron. Apostlarna uppmanade de kristna under den första tiden att lyda överheten. så att vi får leva ett lugnt liv. Det fanns dock brytpunkter då valet var ofrånkomligt och valet innebar martyrskap.

Den kristna församlingen är som starkast då den lever i kärleksfull harmoni med Gud och sin omvärld. När man "älskar ihjäl" motståndarna. Det innebär inte att de viker sig för omvärldens värderingar. Nej de står starka kvar i sin tro, oavsett omvärlden. Men de för inget kring mot människorna i sim omvärld. De för ett kring mot andemakterna bakom det onda i omvärlden.

Om det finns ett livsavgörande val som har betydelse för människan i evighet, så är det mycket kärleksfullt att klargöra detta viktiga val. Att dölja detta val i ett snömos av egen-förkunnelse vore en kärlekslös gärning. Bibeln är tydlig över det viktiga valet  varje människa har att ta.

En kristen gemenskap som på demokratisk väg avskaffar Guds sanningar utför en nonsenshandling. Om det finns en Gud så kan människor inte besluta om vem han är. Ett sådant beslut kan endast leda människor fel.

"Den helige Ande och vi har beslutat" sa den första församlingen i Jerusalem. Då hade motsatta uppfattningar framförts innan beslutet togs. I samtal och bön hade det prövats.

Profetiska tilltal är viktiga för församlingen även i nutid. Bibeln undervisar att dessa tilltal ska prövas av andra profeter i församlingen, så att det inte är det mänskliga som drar iväg. Problemet i nutid är att profetisk tjänst hamnat i vanrykte genom falska profetior som inte prövats på rätt sätt. Då har sektmiljöer uppstått. Prövning kräver ödmjukhet inför egots svagheter.

Se på frukten vad som är gott. Var öppen för Guds ledning men låt dig inte manipuleras.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar