fredag 19 april 2013

Människan och Gud

Gud har gjort ett val; att vara verksam genom människor. En himmelsk härskara är tillgänglig och även verksam, men det är genom människor som Gud vill verka.

Jag tror detta val beror på människans speciella relation till Gud. Skapad för en kärleksrelation med Gud. Inbjuden till att vara medkreatör i skapelsen, att förvalta Guds skapelse, att var med och skapa.

Syndafallet kom och komplicerade världen.

När Gud sedan satte sin frälsningsplan i funktion så inkluderades människan.

Gud tog plats i en människokropp, fullt ut människa, fullt ut Gud. Jesus offer blev en väg till frälsning och församlingen / kyrkan kallades att föra ut det glada budskapet om denna frälsning, detta budskap som kallas evangelium.

Ofullkomliga människor kallades med orden: Följ mig. De första efterföljarna mötte honom personligen, senare efterföljare får vandra i den helige Andes kraft.

Svaga, sköra, sköna vandrar de med sin frälsare och världen förändras genom dem om de håller sig nära honom. Så lätt faller de, men Han lyfter upp dem igen.

Det sas i folkmumlet om de frikyrkliga att de ansåg sig vara bättre än andra. Vad omvärlden säger är inte lätt att styra, men om de kristna själva tror sig vara bättre än andra, då är det fara på färde.

Just så valde Han att vandra, enkelt, nära, kärleksfull och kraftfull genom gudomlig auktoritet. En auktoritet som inte behöver bekräftas genom mänskliga maktsymboler, en makt som bekräftas genom Hans namn. Säg att "Jag är" har sänt er. Han som alltid funnits och alltid kommer att finnas behöver inte bekräfta sin auktoritet. Han är, och vi får följa Honom.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar