lördag 12 juni 2010

Amerikanska kristna

Jag har ibland svårt att förstå reaktioner från vissa amerikanska kristna grupper. De är så oerhört fokuserade på kampen mot det de anser vara ont och begränsningen av personlig frihet är mycket ond. Till och med rätten att bära vapen.

Bibeln talar om att den kristna församlingen i bön ska bereda väg och därmed skapa utrymme för evangeliet. Ett stilla och värdigt liv i gemenskap och under ledarskap av den helige Ande.

För att förstå de amerikanska vännerna måste jag gå tillbaks till det förtryck de kristna upplevde i Europa innan de emigrerade till frihetens land. Friheten i frihetens land måste bevaras till varje pris. Den amerikanska vägen lever starkt i traditionen.

Vi i Sverige är väl amerikanernas motsatts. Vi är vana att lyda överheten och följa Jantelagen. Gruppen sätter våra gränser. Frihet för olikheter är inte vår starkaste sida. Läste i Svenska Dagbladet en artikel om att den kristna tidningen Dagen inte tar in en annons om ett HBT-läger. Många upprörda bloggkommentarer. Varför då?
Finns inte utrymme för olika syn på homosexualitet i det svenska samhället? En sådan frihetsinskränkning gör att luften känns kvalmig. Jag talar här om utlevd åsiktsfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar