måndag 4 november 2013

Förlåten rämnade

Från söndagens predikan lever en bild starkt kvar. Mina tankar bearbetar denna bild.

Pastor John talade om Jesus som vår evige överstepräst. Bilden av förlåten för det allra heligaste som rämnade, uppifrån och ned, när Jesus dog på korset blev så starkt.

Denna bild har tidigare berört mig starkt. Jag har även målat en målning där Jesus står och välsignar, mitt i mellan den rämnade förlåten. Men nu fick bilden en ny dimension.

Det tempel som var i funktion vid Jesu tid, byggdes av Herodes den store, på det som fanns kvar av ett förfallet tempel. Inte hade Herodes fått uppdraget att bygga upp templet som en kallelse från Gud. Kanske hade han i förlängd bemärkelse ett uppdrag, men inte en helig kallelse som när Salomo som på sin tid byggde det första templet, eller som när Nehemja senare återupprättade templet.

Det tempel som Herodes byggde var en religiös maskin uppbyggd på traditioner och med maktens behov av att styra över religionen. Bakom förhänget till det allra heligaste dolde sig endast tomhet, sedan länge var de heliga föremålen borta. När förlåtet rämnade avslöjades tomheten.

Innebar detta att de människor som kom till templet inte fick möta Gud? Naturligtvis inte. Varje människa som söker Gud, oavsett religiöst förfall, får möta Gud. I templet väntade dessutom helgade människor på sin förlösare och han kom. Jesus kom!

Även skrifterna och kunskapen om dessa fanns på plats. Många begrundade dessa och berättelsen om Jesus, tolv år gammal, samtalande med de skriftlärda i templet, får belysa detta.

Parallellen med den västerländska kyrkans förfall i vår tid är slående. Även vi har o-auktoriserade  tempelbyggare och maktens människor som vill styra med hjälp av religion. Tomheten döljs bakom religiösa ridåer. Dock finns de längtande människorna kvar och de söker Guds närvaro.

Tack och lov så rämnade förlåten en gång för alla och Jesus steg fram som vår evige överstepräst. Vid Faderns sida, ständigt i bön för oss. Offret har skett och behöver inte upprepas.

PS Jag påstår inte att hela kyrkan är förfallen. Bara att samma företeelser finns. Min uppgift är inte att vara domare över andra människor, bara en domare finns. Tack för nåden som vi alla är beroende av.DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar