onsdag 4 februari 2009

Stolthet eller högmod.

Jag läser tre böcker parallellt just nu. Böcker från olika tider. Dels "Elvis som hötorgskonst" av Rob Bell. En bok från nutid. Dels C.S. Lewis klassiker "Mere Christianity" från mitten av förra seklet och slutligen Torreys "Så bör du bedja" från början av förra seklet.

Gemensamt för dessa författare är strävandet mot sanningen. Bell, en lyckad amerikansk förkunnare som "går i väggen" och söker sanningen om sig själv och sin tro. Lewis, alltid sanningssökande, ateisten som genom i sanningsökandet fann Gud. Torrey som inte väjer för något i det han ser som sanning.

Vi frågade oss här i vår församling vid studiet av Apostlagärningarna: Varför inte nu som då?

Jag utelämnar svaret eftersom jag inte har det.

Lewis lyfter fram stoltheten eller högmodet som kardinalsynden, vida viktigare än t.ex. sexuella synder. Satan själv stod för denna synd när han ville överglänsa Gud.

Det finns en god regel som säger att när du irriterar dig på något hos en annan person, så ska du tänka efter vad det är hos dig själv som gör dig så irriterad. Det är oftast det du själv kämpar med som du blir irriterad av att finna hos en annan person.

Jag blir ofta irriterad på människor som vill framstå som mer andliga än vad verkligheten visar. Hoppsan det här var jobbigt. Att förlåta andra som man själv vill bli förlåten. Lewis pekar på det faktumet att vi förlåter oss själv. Hatar synden i våra liv, men inte syndaren, oss själva.

Kristus budskap är således; hata synden där den finns men inte syndaren. Vare sig dig själv eller andra syndare.

Min bön är låt mig se ditt verk genom allt gott du gör genom andra. Låt mig glädjas över att du använder även mig.

När jag ringer diakonissan Marianne i Össeby garn så ropar hon ut "Börge vet du vad Herren går här hos oss". En spontan glädje över vad Gud gör, helt skild ifrån högmod. Denna glädje ger tro och inspirerar men den går inte att stänga inne i en kyrka. Den sprudlar av liv omöjlig att tämja. Den tämjda varianten pekar på den egna kyrkans förträfflighet och är högmod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar